A kutatás megállapította, hogy a Bioptron fényterápia, gátolta ráksejtek növekedését és szaporodását

A kutatás megállapította, hogy a Bioptron fényterápia,
gátolta ráksejtek növekedését és szaporodását

A Bioptron használata
daganatos betegségek esetén

Háttér információk

A Bioptron fényterápia nem csak helyi szinten, hanem a szervezet egészére is kifejti a hatását a vér, pontosabban a vérszérum közvetítésével. A vérszérum a vér egyik (vérplazmához hasonló) összetevője, amely fehérjéket, elektrolitokat, antitesteket, antigéneket, hormonokat, illetve különböző exogén anyagokat (pl. gyógyszereket és mikroorganizmusokat) tartalmaz. A vérszérumban nincsenek vérsejtek és véralvadási faktorok. Mivel a Bioptron fényterápia a vérben és a vérszérumban is előidéz bizonyos pozitív folyamatokat, a Bioptron fénye a szervezet egészére, illetve a szervezetben megtalálható bármely keratinocitára és fibrofibroblaszt sejtre képes hatni. A fibroblaszt sejtek fontos szerepet játszanak a kollagén- és elasztin termelésben, továbbá a sebek gyógyulásában. A keratinociták elsődleges funkciója, hogy megvédjék a bőrt a kiszáradástól és a külső kórokozóktól. A kutatások szerint a Bioptron fényterápia serkenti a fibroblaszt sejtek és a keratinociták növekedését, illetve szaporodását.

A Bioptron ráksejtekre gyakorolt hatásáról azonban eddig nem voltak ismereteink.

Milyen hatást gyakorol a Bioptron fényterápia a ráksejtekre?

Bioptron lámpa

Samoilova [et al.] (2015) tanulmányában a Bioptron fényterápia melldaganatos páciensekre gyakorolt hatását vizsgálta nem sokkal a daganatos mellszövetek eltávolítása (mastectomia) után.  Az egy hétig tartó és naponta végzett Bioptron kezelést követően a kutatók vér- és vérszérum mintát vettek, amelyekben megvizsgálták a fibroblaszt- és keratinsejtek, valamint a különféle mellszöveti- és bőrszöveti ráksejtek növekedését befolyásoló faktorokat, összehasonlítva az eredményeket a Bioptron kezelés előtti vérszérum-mintákban megfigyelt eredményekkel. Ez az ellenőrzött körülmények között (in vitro) végzett vizsgálat tehát a vérszérum hatását vizsgálta a különböző sejtvonalakra vonatkozóan a Bioptron kezelés előtt és után. Az eredmények azt mutatták, hogy a Bioptron fényterápiával kezelt páciensek esetében a vérszérumban olyan hatások jelentkeztek, amelyek gátolták/lassították a ráksejtek növekedését, míg a fibroblaszt- és keratinsejtek növekedését kedvezően befolyásolták.   

A Bioptron fényterápia a fentiek alapján gátolta ráksejtek növekedését és szaporodását (Samoilova et al, 2015), így tulajdonképpen a daganat terjedésének lelassításával hozzájárulhat a túlélési esélyek növeléséhez (Knyazev et al, 2015, egerekkel végzett kísérlet).

A kutatás megállapította, hogy a Bioptron fényterápia:

  • Biztonságosan alkalmazható az onkológiában
  • Kedvezően hat a daganatos betegek műtéti sebeinek gyógyulására és lassítja a daganatok terjedését is.  

A Zhevago et al (2017) által végzett tanulmány arra kereste a választ, hogy a Bioptron fényterápia hatékonyan alkalmazható-e az I-es és II-es stádiumú melldaganattal rendelkező páciensek műtéti sebeinek kezelésére az emlőamputációjuk után. A melldaganat hagyományos kezelési módjai (műtéti eltávolítás, kemoterápia, sugárterápia) gyakran járnak együtt az immunrendszer hatékonyságának gyengülésével. A legyengült immunrendszer hatékonyságának helyreállítása fontos eleme a páciens további kezelésének és rehabilitációjának, továbbá fontos szerepet játszik a daganatok növekedésének és az áttétek keletkezésének megakadályozása szempontjából is. Ebben a véletlenszerűen kijelölt kontrollcsoportban a kísérleti csoport tagjai a műtétjük után deréktáji Bioptron fényterápiás kezelést kaptak 7 napon keresztül napi 10 perc erejéig. A Bioptron fényterápia megelőzte a melldaganatok kezelésekor általában jelentkező immunrendszer-gyengülést és a gyulladásos folyamatokkal összefüggő citokin markerek számának megnövekedését, amely közvetlenül az emlőamputáció után jellemző. A Bioptron fényterápia ezen felül hozzájárult a természetes ölősejtek hatékonyságának növeléséhez is. A természetes ölősejtek olyan limfociták, amelyek a szervezetben keringve felismerik és elpusztítják az idegen sejteket. A Bioptron fényterápia sebezhetőbbé teszi a ráksejteket a természetes ölősejtekkel szemben, így segíti a páciens saját immunrendszerét a ráksejtek felderítésében és elpusztításában (Knyazev et al, 2016). A fentiek alapján a kutatók arra következtetnek, hogy az immunrendszer legyengülésének megakadályozása, a gyulladást elősegítő markerek számának csökkenése, valamint a ráksejtek nagyobb sebezhetősége a természetes ölősejtekkel szemben mind olyan hatások, amelyek a páciensek eredményesebb gyógyulásához vezethetnek.

Konklúzió

A Bioptron fényterápia gátolja a ráksejtek burjánzását. A tudományos kutatások eredményei arra utalnak, hogy a Bioptron kedvező hatást gyakorol az immunrendszerre, így az könnyebben felismeri a mutálódott sejteket (ráksejteket) és lassítja a növekedésüket, illetve a burjánzásukat, támogatva ezzel a páciens szervezetét a daganatok elleni küzdelemben.

E kutatások szerint a Bioptron fényterápiás készülékek eredményesen és biztonságosan alkalmazhatók az onkológia területén is. A Bioptron fényterápia használható a hagyományos rákkezelések során fellépő komplikációk megelőzésére és kezelésére, továbbá stimulálhatja a páciens saját immunrendszerét, hogy eredményesebben harcolhasson a ráksejtek ellen.

Források:

Forrás: zeptermagazin.hu